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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
13/12/2023 |
Actualizado : |
13/12/2023 |
Tipo de producción científica : |
Libros |
Autor : |
CARRATO, S.; CURUTCHET, M.R.; MONTERO, S.; VAZ TOUREM, J.; PALLANT, A.; LADO, J.; ARES, G.; GIMÉNEZ, A.; VITOLA, A. |
Afiliación : |
SILVINA CARRATO, MIDES-INDA; MARÍA ROSA CURUTCHET, MIDES-INDA; SALVADOR MONTERO, MIDES Ruralidad; JORGE VAZ TOUREM, MIDES Ruralidad; ALEJANDRA PALLANTE, UAM; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GASTÓN ARES, UdelaR; ANA GIMÉNEZ, UdelaR; AGUSTINA VITOLA, UdelaR. |
Título : |
Manual de tipificación de calidad de frutas y verduras: procedentes de la agricultura familiar en Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): Ministerio de Desarrollo Social (MIDES), 2023. |
Páginas : |
65 p. |
ISBN : |
978-9974-902-54-1 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Coordinación editorial: Leticia Varela. - Diseño y diagramación: Erika Bernhardt. - Fotografía: Agustina Vitola. - Ilustraciones: Observatorio Granjero (DIGEGRA-MGAP, UAM). - Apoyo logístico: Blanca Olivera. - Gestión de ISBN: Teresa Ramos. - LICENCIA: Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons. econocimiento No Comercial 4.0 Internacional ( |
Contenido : |
RESUMEN.- Las frutas y las verduras cumplen un rol fundamental en una alimentación variada y placentera. Su calidad está determinada
principalmente por sus características sensoriales, nutricionales, así como por su inocuidad. El presente manual busca contribuir a la implementación de criterios de calidad de frutas y hortalizas procedentes de la agricultura familiar en Uruguay. Sus contenidos se basan en dos trabajos previos realizados por el Observatorio Granjero. La aplicación del manual podría fortalecer los vínculos entre los distintos actores relacionados con la producción, comercialización y consumo de frutas y verduras de la agricultura familiar, mejorando la eficiencia en la gestión de las compras públicas a la producción familiar. Además, pretende contribuir a disminuir las pérdidas y desperdicios de frutas y verduras a lo largo de la cadena productiva.
En el manual, la calidad de frutas y hortalizas se define a partir de la presencia de defectos críticos, que son aquellos que afectan de forma marcada su calidad sensorial, nutricional y/o inocuidad. Se presentan criterios de calidad para las frutas y verduras más relevantes en el contexto de las compras públicas a la agricultura familiar. --- ÍNDICE: Resumen. -- Introducción. -- Objetivos del manual. -- Calidad de frutas y verduras: Categorías de calidad. -- Imperfecciones de frutas y verduras: Hortalizas de fruto; Hortalizas pesadas; Frutas; Cítricos. -- Fichas de calidad. --
Hortalizas de hoja: Acelga; Lechuga; Hortalizas de fruto; Berenjena; Morrón; Tomate; Zapallito; Zucchini. -- Hortalizas pesadas: Boniato; Cebolla;
Papa; Zapallo. -- Frutas: Frutilla; Manzana; Pera. -- Cítricos: Limón; Mandarina; Naranja. MenosRESUMEN.- Las frutas y las verduras cumplen un rol fundamental en una alimentación variada y placentera. Su calidad está determinada
principalmente por sus características sensoriales, nutricionales, así como por su inocuidad. El presente manual busca contribuir a la implementación de criterios de calidad de frutas y hortalizas procedentes de la agricultura familiar en Uruguay. Sus contenidos se basan en dos trabajos previos realizados por el Observatorio Granjero. La aplicación del manual podría fortalecer los vínculos entre los distintos actores relacionados con la producción, comercialización y consumo de frutas y verduras de la agricultura familiar, mejorando la eficiencia en la gestión de las compras públicas a la producción familiar. Además, pretende contribuir a disminuir las pérdidas y desperdicios de frutas y verduras a lo largo de la cadena productiva.
En el manual, la calidad de frutas y hortalizas se define a partir de la presencia de defectos críticos, que son aquellos que afectan de forma marcada su calidad sensorial, nutricional y/o inocuidad. Se presentan criterios de calidad para las frutas y verduras más relevantes en el contexto de las compras públicas a la agricultura familiar. --- ÍNDICE: Resumen. -- Introducción. -- Objetivos del manual. -- Calidad de frutas y verduras: Categorías de calidad. -- Imperfecciones de frutas y verduras: Hortalizas de fruto; Hortalizas pesadas; Frutas; Cítricos. -- Fichas de calidad. --
Hortalizas de hoja: Acelga; Lechuga; H... Presentar Todo |
Palabras claves : |
AGROALIMENTOS; CALIDAD DE LOS ALIMENTOS; HORTALIZAS PESADAS. |
Thesagro : |
ALIMENTACIÓN; CÍTRICOS; CONSUMO DE ALIMENTOS; FRUTAS; HORTALIZAS DE FRUTO; HORTALIZAS DE HOJA; VERDURAS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17441/1/Manual-de-tipificacion-de-calidad-de-frutas-y-verduras-2023.pdf
|
Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Volumen
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
30/07/2020 |
Actualizado : |
22/04/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
-- - -- |
Autor : |
IEWDIUKOW, M.; LEMA, O.M.; VELAZCO, J.I.; QUINTANS, G. |
Afiliación : |
MARÍA IEWDIUKOW, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR MARIO LEMA QUEIJO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ IGNACIO VELAZCO DE LOS REYES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GRACIELA QUINTANS ILARIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Is it possible to accurately estimate lactation curve parameters in extensive beef production systems? |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Applied Animal Science, August 2020, v. 36 (4), p. 509-514. Open Access. Doi: https://doi.org/10.15232/aas.2019-01965 |
DOI : |
10.15232/aas.2019-01965 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 2 December 2019, Accepted 13 April 2020, Available online 25 July 2020. |
Contenido : |
Objective
The objective was to characterize the lactation curve applying 3 different models using multiparous grazing beef cows.
Materials and Methods
Milk production data from 99 British crossbred multiparous cows grazing native pastures were analyzed. Lactation was assessed 15 d postpartum and then monthly until weaning (180 d postpartum) using a milking machine after an oxytocin injection. Total milk production and lactation curve were characterized using Wood (WD) and Wilmink (WIL) models, and both were compared with spline functions. Comparison was made applying adjusted coefficient of determination (R2adj) and MSE.
Results and Discussion
Cubic splines with 5 equally spaced knots (CS5) presented the best adjustment (lowest Akaike information criterion and Bayesian information criterion). The R2adj values were 0.55, 0.54, and 0.53 (the greater the better) and MSE values were 2.54, 2.59, and 2.47 (the lower the better) for WD, WIL, and CS5, respectively. Estimated milk production for the lactation period was 1,277, 1,255, and 1,195 kg for WD, WIL, and CS5, respectively. Milk peak was predicted to happen at 32, 25, and 36 d postpartum, with a production of 8.74, 8.21, and 8.40 kg for WD, WIL, and CS5, respectively. No differences were evident in the lactation curves (95% CI).
Implications and Applications
The proposed method and frequency used to assess grazing beef cattle milk production accurately estimate the lactation curve. The Wood model, used worldwide, was a precise estimator of the lactation curve, which in our case was verified applying splines. These results provide key information to calculate grazing beef cow requirements. MenosObjective
The objective was to characterize the lactation curve applying 3 different models using multiparous grazing beef cows.
Materials and Methods
Milk production data from 99 British crossbred multiparous cows grazing native pastures were analyzed. Lactation was assessed 15 d postpartum and then monthly until weaning (180 d postpartum) using a milking machine after an oxytocin injection. Total milk production and lactation curve were characterized using Wood (WD) and Wilmink (WIL) models, and both were compared with spline functions. Comparison was made applying adjusted coefficient of determination (R2adj) and MSE.
Results and Discussion
Cubic splines with 5 equally spaced knots (CS5) presented the best adjustment (lowest Akaike information criterion and Bayesian information criterion). The R2adj values were 0.55, 0.54, and 0.53 (the greater the better) and MSE values were 2.54, 2.59, and 2.47 (the lower the better) for WD, WIL, and CS5, respectively. Estimated milk production for the lactation period was 1,277, 1,255, and 1,195 kg for WD, WIL, and CS5, respectively. Milk peak was predicted to happen at 32, 25, and 36 d postpartum, with a production of 8.74, 8.21, and 8.40 kg for WD, WIL, and CS5, respectively. No differences were evident in the lactation curves (95% CI).
Implications and Applications
The proposed method and frequency used to assess grazing beef cattle milk production accurately estimate the lactation curve. The Wood model, used worldwide, was a precis... Presentar Todo |
Palabras claves : |
BEEF CATTLE; ENERGY REQUIREMENTS; MILK PRODUCTION; NATIVE PASTURES; REQUERIMIENTOS ENERGÉTICOS; WOOD MODEL. |
Thesagro : |
PASTURAS NATURALES; PRODUCCION ANIMAL; PRODUCCIÓN DE LECHE. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14574/1/Iewdiukow-2020.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590286520300896?via%3Dihub
|
Marc : |
LEADER 02681naa a2200289 a 4500 001 1061253 005 2021-04-22 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.15232/aas.2019-01965$2DOI 100 1 $aIEWDIUKOW, M. 245 $aIs it possible to accurately estimate lactation curve parameters in extensive beef production systems?$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aArticle history: Received 2 December 2019, Accepted 13 April 2020, Available online 25 July 2020. 520 $aObjective The objective was to characterize the lactation curve applying 3 different models using multiparous grazing beef cows. Materials and Methods Milk production data from 99 British crossbred multiparous cows grazing native pastures were analyzed. Lactation was assessed 15 d postpartum and then monthly until weaning (180 d postpartum) using a milking machine after an oxytocin injection. Total milk production and lactation curve were characterized using Wood (WD) and Wilmink (WIL) models, and both were compared with spline functions. Comparison was made applying adjusted coefficient of determination (R2adj) and MSE. Results and Discussion Cubic splines with 5 equally spaced knots (CS5) presented the best adjustment (lowest Akaike information criterion and Bayesian information criterion). The R2adj values were 0.55, 0.54, and 0.53 (the greater the better) and MSE values were 2.54, 2.59, and 2.47 (the lower the better) for WD, WIL, and CS5, respectively. Estimated milk production for the lactation period was 1,277, 1,255, and 1,195 kg for WD, WIL, and CS5, respectively. Milk peak was predicted to happen at 32, 25, and 36 d postpartum, with a production of 8.74, 8.21, and 8.40 kg for WD, WIL, and CS5, respectively. No differences were evident in the lactation curves (95% CI). Implications and Applications The proposed method and frequency used to assess grazing beef cattle milk production accurately estimate the lactation curve. The Wood model, used worldwide, was a precise estimator of the lactation curve, which in our case was verified applying splines. These results provide key information to calculate grazing beef cow requirements. 650 $aPASTURAS NATURALES 650 $aPRODUCCION ANIMAL 650 $aPRODUCCIÓN DE LECHE 653 $aBEEF CATTLE 653 $aENERGY REQUIREMENTS 653 $aMILK PRODUCTION 653 $aNATIVE PASTURES 653 $aREQUERIMIENTOS ENERGÉTICOS 653 $aWOOD MODEL 700 1 $aLEMA, O.M. 700 1 $aVELAZCO, J.I. 700 1 $aQUINTANS, G. 773 $tApplied Animal Science, August 2020$gv. 36 (4), p. 509-514. Open Access. Doi: https://doi.org/10.15232/aas.2019-01965
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Treinta y Tres (TT) |
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